Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

tisdag 16 juni 2015

Akademin del 2 - hur ser framtiden ut?

I gårdagens första avsnitt i denna intervjuserie om akademin pratade jag med Roger Gustafsson om akademins kvalitet just nu. I dagens avsnitt fortsätter Roger att berätta hur han tänker sig att akademin ska utvecklas framöver:

Vad säger du om Malmös certifiering då?
Malmö är en annan sak. Deras styrka är bl a att Skåne är ett väldigt starkt fotbollsdistrikt, kanske landets starkaste, med t ex många gräsplaner, milt väder och närheten till internationell matchning. Sedan har man inte heller lika stark konkurrens från andra elitklubbar som vi har här i Göteborg och i Stockholm. Slutligen så jobbar man med en elitsatsning i tidigare åldrar än vad vi gör – vi börjar elitsatsa vid 15-16 års ålder medan Malmö och även Stockholmsklubbarna börjar tidigare.

Är en tidigare elitsatsning något som Blåvitt skulle behöva kopiera?
Nej, inte riktigt. Nu ändrar vi och lägger om vår modell på ett sätt som är minst lika bra eller bättre än det de gör. Vi kallar det inte elitsatsning men vi vill ändå se till att fler duktiga spelare får en bättre utbildning i tidigare åldrar. Vi ska försöka nå fler med vår utbildning och det blir en blandning av det som Brommapojkarna och Malmö gör fast i vår egna modell.

Hur tänker ni kring kvalitén på våra ungdomsspelare framöver? Hur ska man få fram de där spelarna som matchar A-lagets behov?
En spelare blir ju aldrig färdigutbildad utan man kan säga att vi arbetar med deras grundutbildning på olika sätt. Tidigare har vi arbetat med att våra spelare ska vara grundutbildade när de är 15-16 år och sedan ska de få tre år på sig i U-truppen att bli färdiga spelare. Man kan jämföra grundutbildningen i akademin lite med skolan och när de går upp i U19 är det som gymnasiet och A-truppen blir sedan som högskolan.

Men det är olika saker som gör att det inte fungerar att jobba så längre. Dels p g a tålamodet bland spelarna, de vill upp tidigare för annars kan de välja att lämna oss. Det vi gör nu är att vi försöker göra dem grundutbildade när de är 14 år istället och sedan använder vi de två sista åren i akademin att ge dem elitförberedande träning. Vi ska alltså försöka göra dem till ”färdiga” spelare när de är 17 år redan. Det är sådan annorlunda konkurrens idag både i allsvenskan och utomlands att spelarna måste bli färdiga tidigare. Det är så vi måste jobba idag, på gott och ont för jag nog skulle hellre vilja ha en lite långsammare utbildning.

Blåvitt har ju ca 300 ungdomar inom akademin medan Malmö har ca 1 000 ungdomar och AIK, Hammarby mfl har ca 2 000 och Brommapojkarna har många fler. Finns det någon tanke att öka antalet ungdomar hos oss?
Vi har inte tänkt att öka antalet inom klubben utan tänker snarare att vi ska jobba regionalt istället. Idag har vi ett ganska löst samarbete med ett trettiotal klubbar som sänder intresserade spelare till oss som vill ha extraträningar. Det här konceptet vill vi nu utöka till att omfatta 100 klubbar och sedan kanske 200 klubbar i regionen under de närmaste åren.

Berätta lite mer hur den här blåvita modellen ska fungera?
Ta till exempel klubb X nånstans i närheten av Göteborg som har tre spelare i sitt 13-årslag som vill träna mycket mer än de andra spelarna i laget. De ska kunna komma till oss och få extraträningar, framförallt på vintern eftersom vi kommer att ha en unik fotbollshall framöver. Då ska vi kunna vara med och utveckla de som efterhand kan bli riktigt bra spelare. De kommer att fortsätta att tillhöra klubb X ytterligare ett antal år men några av dem kommer kanske sedan välja att komma till oss på heltid.

Vi tror att det fungerar bättre så här än att alla spelarna ska tillhöra oss hela tiden i unga år. För som jag sa tidigare så spelar det mindre roll numera om de tillhör oss från tidig ålder eller inte, en ung spelare kan ju välja att byta klubb till oss eller från oss när de vill ändå.

När marknadschefen Andrej Häggblad var med i BB-podd häromveckan tog han upp ett möjligt samband mellan hur många ungdomar som man har i den egna akademin och antalet supportrar som man har på läktarna. Vad tror du om det?
Det sambandet tror jag på. Dock gäller det inte Brommapojkarna, då skulle de haft 100 000 på läktarna, hahaha. Men det är en annan sak då de inte är etablerade kulturellt som de andra Stockholmslagen.

Men skulle detta kunna vara en anledning att låta den egna akademin växa i storlek?
Jag tror vi kan uppnå ännu större effekt genom vår modell med samarbetsklubbar. Om vi får ett samarbete efterhand med 200 klubbar så är det de mest intresserade av deras spelare som kommer till oss på extraträningar. Men alla spelare från de här klubbarna kan komma till oss på annan verksamhet - vi har t ex öppna träningar som inte kostar något, vi har camper, vi har cuper som de kan komma med sitt lag och spela i. Alla de här klubbarna kommer ju att ha tiotusentals spelare i sina olika lag och då hoppas vi att det ska kännas som en attraktion att även se Blåvitts A-lag spela.

Man kommer alltså att få en relation till Blåvitt på ett naturligt sätt?
Så är tanken. Där är Malmö bra på detta idag. De har camper där många ungdomar kommer in och på sådana camper får man traditionellt t-shirtar, vattenflaskor etc. Malmö har gått ett steg längre och på camperna får ungdomarna en Malmöflagga att vifta med och så blir de även inbjudna till en A-lagsmatch. Det är många tusen som deltar på de här camperna årligen och ett antal fastnar säkert och blir Malmösupportrar.

Är det något som ni också tänker på, att dela ut biljetter till A-lagets matcher i samband med sådana här träningar och camper?
Ja, det gör vi. Man kan ha olika policy hur man ska dela ut fribiljetter och där har vi på senare tid börjat dela ut fler fribiljetter till ungdomar. Vi har även en lite mindre arena än Malmö så det gäller att välja rätt matcher. Men vi tänker absolut så framöver, att koppla ihop våra ungdomssatsningar mer med A-lagets matcher.

Om vi går över till Göteborgs Nya Arena som är det stora häftiga som kommer snart, hur ser det ut just nu? När ska akademin flytta in?

Om lokalerna i den nya arenan och vilken betydelse den kommer att få för akademins utveckling framöver berättar Roger i del tre av den här intervjun som du hittar HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar