Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

onsdag 17 juni 2015

Akademin del 3 - det nya hemmet

Göteborgs Nya Arena i Kviberg kommer att bli Nordens största multisportarena när anläggningen står färdig sommaren 2015. Det är byggbolaget Serneke, tillika en av Blåvitts huvudsponsorer, som bygger arenan och de tog det första spadtaget i början av 2013. Senare under det året gick även Prioritet Finans in som 50%ig delägare i projektet. Även Lommen Holding äger 10% vilket gör att Sernekes ägande är 40% nu.


Göteborgs Nya Arena kommer att bestå av drygt 45 000 kvadratmeter fördelade på sju våningar och innehålla allt från en fullstor fotbollshall med läktare, skidspår, idrottshallar, gym, skola, konferens, hotell och restaurang mm. Arenan beräknas kosta ca 800 miljoner kronor men projektet är redan i hamn ekonomiskt med säkra hyresintäkter på 60 miljoner kronor årligen. Några av hyresgästerna med blåvit anknytning kommer att vara Änglagårdsskolan och IFK Göteborgs akademiverksamhet.

Här följer nu den tredje delen av intervjun med akademiansvarige Roger Gustafsson och du kan läsa de två första delarna HÄR och HÄR.

Om vi går över till Göteborgs Nya Arena som är det stora häftiga som kommer snart, hur ser det ut just nu? När ska akademin flytta in?
VIP-invigningen är den 9 juli och vi öppnar den 10 juli. Vi tänkte ha två dagar, den 10 och 11 juli,  med öppet hus och bjuda in  alla som vill komma och titta lite – det kan vara supportrar, sponsorer, föräldrar etc. Där kommer vi att passa på att berätta och ge lite sightseeing.

Sen får vi växa in i arenan för det är väldigt nytt det här. Arenan är väldigt unik och det finns inget liknande och jag har fortfarande svårt att se framför mig hur det kommer att se ut när det är fullt med människor där – en del åker skidor, styrketränar, konferens, hotell, spelar fotboll mm. Det kommer att bli väldigt spännande att se.

Vad kommer Blåvitt att ha för egna lokaler i arenan?
Vi kommer att hyra in oss i arenan med åtta omklädningsrum, ett konferensrum med plats för upp till 100 pers som även kan hyras ut till samarbetspartners, kontorsrum och samlingsrum för ungdomskansliet och tränarna, sjukvårdsrum, ett rehabrum, tvättstuga och förråd – allt vi behöver.

Hur många år har ni skrivit hyreskontraktet med Serneke?
Kontraktet är på tio år.

Kommer U17 att vara nere i den nya arenan, jag tycker jag ser dem ganska ofta här upp på Kamratgården numera?
Det är sant att U17 har varit lite ”på lån” här uppe på Kamratgården, det finns två små omklädningsrum på baksidan som byggdes för orienteringen som de använder. Men de ska med oss och kvar på Kamratgården blir bara U19 och A-laget medan U17 och alla yngre spelare kommer att vara i Göteborgs Nya Arena.

När det gäller den stora fotbollhallen, kommer ni att betala särskilt för den eller kommer den att ingå i hyrespaketet?
Både och kan man säga. Det är ju lite besvärligt med fotbollshallar i Sverige för att de kostar så mycket att bygga, värma upp och driva. De flesta fotbollshallar som byggs får därför väldigt lite ungdomsfotboll i dem.

Här ska det bli tvärtom, här är tanken att vi ska ha ungdomsfotboll i den här hallen till 80-90% kanske. Och ungdomsfotbollen har ju inte de pengarna egentligen för inomhus kan en timme kosta uppåt 1 800 kr medan det på en konstgräsplan utanför kan kosta en tiondel av det. För oss gäller det att hitta lösningar på detta vilket vi har jobbat med länge. T ex genom sponsring, camper, cuper etc som ger intäkter som finansierar planhyran så att vi sen kan bedriva vår ungdomsverksamhet och även ha en del gratisverksamhet för de ungdomar som inte har råd att betala.

De flesta hallar som du ser runt om i Sverige och i Norden har mest seniorfotboll på olika nivåer och sen är det även kaninutställningar, mässor, evenemang etc. Det finns ingen hall som idag har 90% ungdomsfotboll så det kommer att bli en utmaning för oss.

Tror du att ni kan hålla ungdomsfotbollen på 90% eller kommer kaniner och hundar att ta över hallen på sikt?
Det kommer så klart att bli evenemang av olika slag, kanske även amerikansk fotboll eller skidtävlingar inne i hallen. Det kan t ex bli skidskyttetävlingar där man åker runt i skidspåret och skjuter inne i hallen. Det måste bli annat också för annars kommer vi inte ha råd med detta. Det viktiga för oss har dock varit att få loss tillräckligt med träningstider så vi har hyrt 2 000 av de ungefär 5 000 timmar som man kan använda hallen under ett år. Det har vi med i hyresavtalet så att vi är säkra på att få dessa timmar.

Är de här 2 000 timmarna fördelade på något särskilt sätt över året?
Vi har mest timmar på vintern och det är ju de bästa timmarna att ha i en inomhushall. Vi har även en del timmar som ligger nästan över hela året mellan kl 16-20 och det är ju också bra tider att ha när man vill bedriva verksamhet.

Så Blåvitt tar i princip 2 000 av de bästa timmarna i hallen för eget bruk?!
Ja, så är det nästan. Det har varit snällt av Serneke att ge oss dessa timmar men i gengäld kommer vi att försöka fylla de andra 3 000 timmarna också. Vi har ett samarbete med en idrottsresebyrå, EuroTravel Sports, som vi har jobbat med ett tag nu.  De kommer att sälja mot framförallt ungdomsfotboll men även mot seniorfotboll och annan verksamhet för att fylla de resterande 3 000 timmarna. Och vi är med där i det paketet så vi får också intäkter av det de lyckas hyra ut hallen till.

Det här låter som en framgångsfaktor när man ska locka unga talangfulla spelare i våra framtida 200 samarbetsklubbar med bra träningsmöjligheter vintertid? Att kunna träna i en inomhushall istället för att behöva träna på en blåsig plan utomhus i snöslask?
Ja, absolut. Eller att de tidigare har hyrt en liten gymnastikhall nånstans och så får de nu istället möjlighet att komma och träna på en fullstor fotbollsarena hos oss. Och det här är ju mer än en fotbollsarena, det är en multisportanläggning som gör det till en upplevelse att bara komma hit. Det här är inte en fotbollshall som står ute på en äng nånstans som ett skal, det här är en helhet. Vi tror att vi kan locka i princip alla ungdomar att vilja komma dit i olika former!


Dagens gåta: Jonathan Azulay startar en kontring i Carnegie Elite Tournament 2011 och spelar ut till David Moberg Karlsson 
som i sin tur slår ett inlägg som når...ja vem?

U19 åkte ju tidigare till turneringen Carnegie Elite Tournament som spelas under januari i en inomhushall i Norge. Finns det någon tanke att skapa en egen liknande turnering på vintern för U17 eller U19?
Ja, vi har många sådana tankar. Det är något vi vill jobba mycket med att få hit elitlag på ungdomssidan från hela Norden för sådana här mindre cuper. Vi vill få till sådant särskilt på vintern för med vår hall blir det garanti att turneringen kan genomföras oavsett väder. Det blir en väldig säkerhet att arrangera i hallen jämfört med att arrangera utomhus på vintern.

Om vi går vidare till pengar och sånt. Om man kollar i fjolårets årsredovisning så kostade akademiverksamheten...

Här bryter vi för den här gången och sparar samtalet om akademins ekonomi, lönsamhet och framtida ekonomiska utmaningar till del fyra av intervjun som du hittar HÄR.

5 kommentarer:

 1. Han som nickar in inlägget måste väl vara Efe Yildirim?

  SvaraRadera
 2. Vad innebär det att u17 o yngre skall spela vid gbg nya arena? Är det gärsplaner där ute som de spelar på vår/sommar/höst?
  kan inte tänka mig att de spelar inomhus i arenan på en plastplan året runt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns gott om gräs- och konstgräsplaner utomhus i Kvibergs idrottsområde så precis som du säger så kommer den huvudsakliga träningen att ske utomhus sommartid. Det är därför som Blåvitt har bokat upp sina 2000 timmar i hallen på vintern.

   Radera
 3. Anonym...
  Det gör de redan idag, då på Sävenäs gräsplaner.
  Bara under 2014 spelades en mängd matcher där.
  De spelar även på Överåsvallen, men närheten till nya arenan gör Sävenäs till en perfekt utomhusplan. Bra gräs är det också :)

  SvaraRadera