Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

måndag 8 juni 2015

En summering av en stark publikvår

Gårdagens bortamatch mot Hammarby blev verkligen kulmen på en härlig blåvit vårsäsong när det gäller publikfester. En vårsäsong som har gett oss ökade publiksiffror och nästintill lapp på luckan i många matcher. En vårsäsong som gav oss ett magiskt premiärtifo mot Åtvidaberg. En vårsäsong som gav oss en grym cupfinal med tillhörande guldfest på Trädgårn. En vårsäsong som har gjort att suget efter blåvit fotboll är större än på mycket länge!

Och matchhelgen mot Bajen gjorde ingen ängel besviken. Från ett allt mer eskalerande twitterflöde på fredag-lördag under #BajenAway när de första förtrupperna började bege sig mot hufvudstaden, genom grymma uppladdningar både på lördag kväll och söndag dagtid inför matchen och med en kulmen när Mikkelsens skott letade sig i mål i slutet av matchen. Att få fira serieledningen på Tele2 Arena efter matchen var en välförtjänt belöning för 2 300 änglar på plats.

Serieledarna är vi, här är viii, här är viiiiiii!
Sen kan jag inte låta bli att bli lite förbannad på gårdagens röktifo som dränkte bortaläktaren totalt före match. Jag förstår inte hur man kan tycka att det är så häftigt att dränka de egna fansen i en tjock illaluktande rök som sticker i ögonen. Igår satt många personer på golvet med halsdukar tryckta mot näsa och mun och det fanns inte en chans att se längre än en meter framför sig - associationen man fick var snarare till en brand inne i ett hus där människor försöker ta sig ut. Om det hade uppstått en hastig publikrörelse igår där folk panikslaget började förflytta sig under röktifot hade det kunnat sluta riktigt illa på så fullpackade läktare.

Mitt i gårdagens dimma
Blåvitts publiksnitt hemma ligger just nu på 14 172 åskådare efter en vår där vi har spelat mot flera av de stora publiklagen. Hittills i år har 12 000 fler åskådare sett Blåvitts matcher i Allsvenskan jämfört med samma matcher i fjol. Om man ska hålla uppe snittet gäller det att locka publiken även till resterande åtta matcher som ju innehåller flera mindre intressanta lag. Blåvitt har gått ut starkt redan den här veckan med flera biljettkampanjer där Hjalmar Jonsson-paketet är en klart lysande stjärna.

Om man nedan tittar på fjolårets publiksiffror i våra resterande matcher så var snittet 9 100 åskådare i dessa åtta matcher. Skulle vi få samma publiksiffror i dessa matcher även i år så kommer vårt publiksnitt att landa på 11 500 efter säsongen. Det finns dock all anledning att hoppas på högre publiksiffror i år:
 • Om vi lyckas öka snittet i dessa åtta matcher till 10 000 åskådare så blir vårt publiksnitt 11 900 efter säsongen.
 • Om vi lyckas öka snittet i dessa åtta matcher till 11 000 åskådare så blir vårt publiksnitt 12 500 efter säsongen.
 • Om vi lyckas öka snittet i dessa åtta matcher till 12 000 åskådare så blir vårt publiksnitt 13 000 efter säsongen.

3 kommentarer:

 1. Lekte bara med tanken och räknade på att vi skulle ha lika mycket folk på de lagen vi inte spelat mot som i fjol. Då skulle vi sluta på ett snitt på 11 519 personer (10 739 i fjol) eller totalt 172 786 åskådare under säsongen. Nu finns det ju goda möjligheter att ha fler åskådare på de kommande matcherna. Den enda matchen som överpresterade i fjol var var väl HBK med fina 11 673 åskådare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag läste inte ditt inlägg så noga. Såg att du redan räknat på det.
   Men det är väl rätt så troligt att vi får fler besökare på flera av dessa matcher än i fjol?
   Framför allt Norrköping och Hammarby (jämfört med BP) lär dra fler. Gefle kan eventuellt dra färre åskådare, då 9 382 mot jävla är ganska bra.

   Radera
  2. Jag tror vi har möjlighet att ligga runt 10-11000 åskådare i år i flera av de matcher som i fjol låg på 7-9000 åskådare. Att vi har bytt ut publiksänket BP mot Bajen är naturligtvis också ett stort plus - flyttar Blåvitt den matchen till Nya Ullevi som det har antytts så kan publiksnittet sticka upp rejält.

   Radera