I det senaste medlemsmagasinet lämnade styrelsen en första lägesrapport för det här året i form av Föreningsbarometern. Jag tycker denna var välskriven och spänner över de viktigaste områdena av Blåvitts verksamhet men den var tyvärr ganska tunn när det gäller ekonomiska fakta. Här hänvisar man istället till en målsättning att lämna en delårsrapport efter perioden januari-augusti. Om man ändå ska lyfta fram det som sägs om ekonomin i Föreningsbarometern så är det att 2015 är ett ekonomiskt utmanande år, säsongen har startat positivt vad gäller publik- och matchintäkter och att försäljningen av merchandise har ökat och ligger över budget.
- Publiksiffrorna har varit över förväntan i många matcher i både allsvenskan och cupen. Fortsätter det så här kommer matchintäkterna sannolikt att fortsätta att öka i år men det kommer nog att krävas ett längre äventyr i Europa League för att kunna landa högre än rekordintäkterna från 2009 på 38 mkr. Kanske kan även en flyttad match till nya Ullevi mot Hammarby bidra till detta?
- Även om vi tyvärr fortfarande saknar en stjärnsponsor så har det övriga sponsorarbetet faktiskt gått bättre än i fjol. Sedan min skuggbudget i mars så har föreningen t ex fått in ytterligare en huvudsponsor på matchtröjan och har även ökat i de övriga sponsorsegmenten, med Oatly som senaste nya samarbetspartner.
- Akademins intäkter och kostnader är mycket svårbedömda där styrelsen har kommunicerat "väsentligt ökade kostnader" i år när man flyttar in i Göteborgs Nya Arena. Utifrån min intervju med Roger Gustafsson om akademiverksamheten kan jag ana att kostnadsökningarna kommer att bli stora men att man även förväntar sig ökade intäkter. Vi får verkligen hoppas att man har budgeterat klokt här så att akademin förblir en lönsam verksamhet.
- Den mest svårbedömda posten är Elittruppens kostnader där ju styrelsen uttryckte en ambition att minska denna i år till ungefär 2013 års nivå på 44 mkr. Utifrån blogg-grannen Koffes uppföljning av inbetalda arbetsgivaravgifter verkar inte detta vara särskilt realistiskt utan det mesta tyder just nu på att spelarnas lönekostnader kommer att landa över 50 mkr i år. Ur en sportslig aspekt är detta säkert helt nödvändigt för att kunna ha ett konkurrenskraftigt lag men det gäller att ha råd med det.
Mycket intressanta siffror. Och bedrövligt när man ser på resultatet på sista raden.
SvaraRaderaInte bra att Blåvitt förväntas gå med ett underskott på 14 MSEK ett år när man
- ligger i Allsvenskans topp
- redan sålt spelare för över 10 MSEK
- inte har några kända ovanliga eller extraordinära kostnader
- Alltså under ett bra år...
Kalkylen ger vid handen att Blåvitt alltså behöver sälja spelare för totalt 25-30 MSEK, vilket är en hög nivå som endast uppnåtts något enstaka år. Eller en riktigt stor framgång i Europa League.
Blåvitt hade det största driftsunderskottet av samtliga allsvenska klubbar under förra året. över 26 MSEK (Källa: Förbundets årliga sammanställning). Fyra andra klubbar hade driftsunderskott på mellan 15-23 MSEK, men lyckades kompensera med vinster från spelarförsäljningar (AIK, Häcken, Helsingborg och Djurgården). Men Blåvitt var alltså värst i klassen förra året. Och Blåvitts spelarförsäljningar på 17 förra året var alltså otillräckligt. Historiskt har det visat sig mycket svårt att över tid klara verksamheten genom spelarförsljningar, Helsingborg försökte för ett tiotal år sedan, men misslyckades.
Vilka poster är det som är sämre i Blåvitt jämfört med de övriga klubbarna. Driftsintäkterna är inte de högsta, men det är endast Malmö och AIK som ligger högre under förra året. (Häcken och Norrköping ligger också högre under förra året, men det av särskilda skäl; Häcken har hela Gothia Cup i sin resultaträkning, och Norrköping sålde av fastigheter i fjol).
Däremot utmärker sig Blåvitt vad gäller personalkostnader. Blåvitt har mycket högre personalkostnader i jämförelse med övriga topplag. I och för sig låg Malmö högre förra året beroende på Champions League (som också genererade stora intäkter). Men Blåvitts samlade personalkostnader på 79,5 MSEK är mycket högre än för övriga topplag i Allsvenskan. Jämför tex med AIK 66; Elfsborg 56; Helsingborg 54; Mittenlagen ligger på mellan 30-45 och bottenlagen runt 20 i personalkostnader.
Blåvitt har alltså dragit på sig kostnader som man inte kan bära i nuvarande läge. För att bära denna kostnadsmassa skulle krävas att man varje år fick framgång i Europa, eller sålde spelare i 25 miljonersklassen.
Det är hög tid för Blåvitt att se över kostnadsmassan och att säkra att det existerande kapitalet inte förbrukas. Blåvitts kapital är på 13,5 MSEK. Om underskottet på 14 slår in så hamnar vi bland de klubbar som behöver begära särskilda kapitaltillskott externt, eller begära dispenser från Licensnämnden. Av allsvenska klubbar är det endast Halmstad som är på denna låga nivå idag.
Utan att stirra sig blind på enskilda siffror så är det naturligtvis inte helt lyckat att Blåvitt har ett allsvenskans största driftunderskott. Samtidigt så förändras siffrorna snabbt och med Prioritets återkomst igår så ser årets kalkyl genast lite bättre ut.
RaderaDessutom är året fortfarande ungt och med en fortsatt god sportslig utveckling under resten av året och någon transferförsäljning så finns det fortfarande stora möjligheter att vända siffrorna till ett plus. Men det kommer att kräva ett hårt arbete och det är ett lite mer riskfyllt arbetssätt.
Blåvitt har haft ett underskott i driften i princip varje år det senaste decenniet och man har hanterat det med spelarförsäljningar.
Det som är lite oroväckande är att driftunderskottet har ökat de senaste åren. På senaste årsmötet var det en diskussion om man skulle börja budgetera med spelarförsäljningar, vilket man i praktiken redan gör när man går fram med en underfinansierad budget. Att styrelsen tar upp detta känns mer som ett sätt att få en inofficiell acceptans till att man gör så.
Den blåvita kostnadsmassan är ett problem så länge som man inte får in matchande intäkter. De senaste åren har både styrelsen och klubbledningen pratat om en målsättningen att öka intäkterna från 100-miljonersnivån upp till 150-miljonersnivån. Detta mål känns tyvärr fortfarande avlägset.