Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

tisdag 9 juni 2015

Snart dags för styrelsen att leverera

Efter att sportchef och spelare har levererat sportslig framgång under våren väntar vi alla med spänning på ekonomiska besked från den övriga organisationen. IFK Göteborgs styrelse har ju både på årsmötet i mars och i den senaste medlemstidningen utlovat en ekonomisk lägesrapport i den medlemstidning som kommer ut nu i juni/juli. Jag ser med spänning fram emot vad de kommer att berätta för oss.

Att det finns en stor chans att publikintäkterna kommer att öka i år kan man ana om man studerar årets publiksiffor som hittills visar en rejäl ökning. Bara på de två senaste dagarna har det dessutom sålts ca 700 biljetter till vår nästa hemmamatch mot Norrköping som spelas om en månad!

Det är inte bara publiken som strömmar till Gamla Ullevi utan det gör även sponsorerna. En summering av våra olika sponsorpaket just idag visar på en positiv utveckling i nästan samtliga kategorier. Försäljningen pågår säkert fortfarande så de här siffrorna kan säkert förbättras ytterligare. Det enda som saknas som pricken över i är naturligtvis en ny stjärnsponsor!


Idag lyckades blogg-grannen Koffe hitta en smart ingång till den svåraste och mest komplicerade posten i den blåvita årsredovisningen, nämligen spelartruppens kostnader. Genom att jämföra med inbetalda arbetsgivaravgifter får vi äntligen tillgång till mätbar open source-data som kan analyseras regelbundet och som borde förhindra nya obehagliga överraskningar. Koffes analys visar att styrelsen kan få svårt att leva upp till sitt löfte att få ner lönekostnaderna till 2013 års nivå så det ska bli intressant hur man kommer att kommunicera kring detta framöver.

Naturligtvis hoppas jag att styrelsen inom kort kommer att lämna positiva nyheter kring hur man har lyckats pressa kostnaderna inom föreningens olika kostnadsområden och samtidigt öka olika intäkter, t ex från Blåvittshopen. Jag är dock övertygad om att vi inledde det här året med ett stort minus i budgeten och även om siffrorna har förbättrats en del under våren så ligger vi nog fortfarande på minus. Frågan är bara hur mycket minus?

8 kommentarer:

 1. Har styrelsen verkligen avlagt ett löfte om att kostnaderna för elittruppen ska ner på 2013 års nivå? Jag vill minnas att det mer var en förhoppning eller en målsättning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man använder ordet löfte, målsättning eller förhoppning är mindre intressant - viktigare är att styrelsen blir tydligare i sin kommunikation.

   Här är en artikel där det skrivs om detta och där använder man ordet "ska": http://www.expressen.se/gt/sport/kronikorer/malin-jonson/risken-ar-att-blavitt-gar-pa-gais-myten/

   Radera
 2. I din avskrivningstabell använder du inte linjär avskrivning på alla spelare? Varför, det är ett måste!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag använder linjär avskrivning beroende på kontraktslängd och när spelaren kom till föreningen. Är det någon särskild spelare du undrar över?

   Radera
  2. Tänkte på exempelvis Vibe men inser nu att du tagit i beräkningen att han anlände under sommaren. Därav hamnar kostnaderna på 4 år trots att kontraktet bara är på 3 år. Funderar dock om det verkligen är korrekt?

   Radera
  3. Vibe har ju ett treårskontrakt som löper från juli 2013 till juni 2016 och då blir en linjär avskrivning under kontraktstiden exakt som jag har lagt upp den.

   Radera
 3. Tyvärr kommer du/ni bli besvikna. Hoppas Nisse räddar oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du lust att utveckla detta resonemang och komma med några fakta?

   Radera