Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

söndag 14 juni 2015

Två mål under sommarens transferfönster

Det svenska transferfönstret i sommar är öppet mellan 15 juli och 11 augusti så det är fortfarande en dryg månad kvar tills dess. Redan nu har dock ryktena ökat en hel del och som jag ser det handlar Blåvitts sommarfönster främst om två saker - att försöka ersätta Lasse Vibe och att försöka förbättra bredden i truppen. Något mer har vi nog inte råd med.

Det kommer att bli en tuff uppgift för Mats Gren att förhandla sig till en hög transfersumma för Vibe med tanke på hans ålder och att han bara har ett år kvar på kontraktet. Jag tror att en summa nånstans mellan 12-15 mkr får betraktas som ett bra bud såvida inte ett lag från någon av de mer pengastinna ligorna blandar sig i budgivningen. Och sedan ska det betalas ut pengar till föregående klubb, agenter etc så i bästa fall får Blåvitt ut 10-12 mkr från den här transfern.

Ur IFK Göteborgs årsredovisning för 2014 - undrar vem av dessa som är Lasse Vibe?
10-12 mkr är inte särskilt mycket pengar, i synnerhet inte som en stor del måste sparas för att hantera ett troligt underskott i årets budget. Med de pengar som återstår ska man försöka hitta en lämplig försteanfallare som kan ge oss framgång i Allsvenskan och Europa League-kvalet i år. Jag vet inte om Daniel Larsson, som det ryktats om de senaste dagarna, är det bästa alternativet men helt ointressant är han inte. Hur som helst har Gren en svår uppgift framför sig att fixa detta inom den begränsade budget som vi trots allt har!

Att även försöka förbättra bredden i truppen är viktigt för vi kan inte fortsätta spela resten av säsongen med endast 15-16 spelare aktuella för startelvan och byten. Vi såg ju hur mycket vårt spel försämrades i matchen mot Hammarby när både Sören Rieks och Jakob Ankersen var borta och där Jörgen Lennartsson hellre bytte spelsystem än att ge andra bänkspelare chansen. Just nu är glappet mellan startelvan och avbytarbänken ohälsosamt stort med tanke på det intensiva spelschemat framöver - i bästa fall kommer vi ju att spela 15 matcher under juli och augusti!

Man kan bara hoppas att Lennartsson lyckas inkludera fler spelare i truppen i sina planer framöver och att t ex Kasim Prosper och Sabah Lawson visar sig vara så pass bra att de kan bidra på något sätt direkt. Om inte detta fungerar blir det en utmaning för Gren att förse Lennartsson med andra avbytare som bedöms vara bättre. Med tanke på vårt budgetläge tror jag främst att olika utländska lånespelare blir ett attraktivt alternativ för Gren att förstärka mittfält och anfall till en rimlig kostnad under hösten. Sista ordet är nog inte sagt kring t ex Thomas Mikkelsen men det finns säkert många fler spännande spelare där ute på fotbollsmarknadens överfulla smörgåsbord.

2 kommentarer:

 1. Så kom beskedet idag att Vibe lämnar. Inte oväntat. Rätt tid för honom att ta ett steg till en större liga. Och Blåvitt är i behov av transferintäkter för att få budgeten att gå ihop. Samtidigt uppstår nu ett stort hål i spelartruppen. Blåvitt behöver direkt rekrytera en klassanfallare som kan gå direkt in i startelvan och leverera.
  Har tittat på vilka svenska utlandsproffs som skulle kunna vara alternativ.En dröm vore Berg, men det är säkert inte realistiskt. Och Hysén stannar säkert i Kina ett tag till. Elmander börjar bli till åren och är inte lika målfarlig som tidigare.

  Några namn som är mer rimliga och samtidigt intressanta är tex Mikael Ishak, Denni Avdic, Daniel Larsson eller Samuel Armenteros. Samtliga har levererat i flera år i bra ligor, Och är samtidigt i en bra ålder, så att de har ganska många år kvar i sina karriärer. Tror att Blåvitt behöver hitta ett alternativ på denna nivå för att ha framgång i Europa.

  Sen är det ju inte alls självklart att det blir en svensk spelare som fyller hålet efter Vibe, men det är viktigt att man hittar någon som snabbt kan hitta sin roll i laget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser att jag gissade någorlunda rätt på transfersumman i det här blogginlägget. Utifrån de siffror som vart i omlopp de senaste dagarna så uppskattar jag ca 10 mkr netto till Blåvitt efter att alla kostnader är avdragna.

   Och visst behöver vi ny anfallare även om behovet kanske inte såg så akut ut i gårdagens match. Ska bli intressant att se vad firma Boman och Engvall kan visa på söndag mot Falkenberg med ett inhopp för Victor Sköld. Sen ska vi se vad Mats Gren plockar fram ur trollkarlshatten till nästa vecka.

   Radera