Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

onsdag 9 september 2015

Vad Mats Gren borde ha gjort den senaste veckan

Nu när ett trist landslagsuppehåll är till ända så kan man börja fokusera på väsentligheter igen. Jag bryr mig egentligen inte om landslaget särskilt mycket men jag tycker ändå att Erik Hamren borde avgå omedelbart och Zlatan Ibrahimovic borde ställa sin kaptensbindel till förfogande.

Men skit i landslaget. Istället är jag mest intresserad av vad Mats Gren borde ha gjort den senaste veckan. Säkert har han och de flesta spelarna unnat sig lite extra ledighet och det är de väl värda. Men jag hade nog hoppats lite på att han hade tagit tillfället i akt och slutfört diskussionerna med John Alvbåge om ett nytt kontrakt.

John kom till Blåvitt denna andra sejour som bosman från Örebro inför 2012 och skrev ett fyraårigt kontrakt då. Han är m a o inne på sitt sista år och under sommaren har det luftats i media vid flera tillfällen att kontraktsdiskussioner pågår. Gren har sagt att föreningen vill förlänga och Alvbåge har sagt att han vill förlänga så egentligen borde detta varit klart för länge sen...eller åtminstone nu under landslagsuppehållet.


Kanske kärvar diskussionerna lite kring lönefrågan för när Alvbåge värvades inför 2012 så var Blåvitt fullpumpade med fräscha och outnyttjade Prioritet Finans-pengar och kan kanske ha varit lite väl generösa kring lönen. En sådan faktor skulle kunna vara en stötesten nu när man vill förlänga kontraktet men det borde kunna gå att lösa.

Om man kikar på Alvbåges allsvenska statistik enligt nedan så ser man en målvakt med en relativt jämn räddningsprocent runt 76% tidigare år men som i år ser ut att ha tagit ett rejält kliv uppåt. En stor del av detta beror naturligtvis på att vi har haft en stark backlinje i år men även Alvbåge har utvecklats väldigt mycket i sitt spel. Han har blivit säkrare i luftspelet, har inte släppt ett enda billigt skott förbi sig, har en bättre kommunikation med sin backlinje och hans numera snabba igångsättningar av spelet håller handbollsmålvaktsklass.
  • 2015 hittills: 22 matcher, 13 nollor och 84% räddningar
  • 2014: 19 matcher, 7 nollor och 75% räddningar
  • 2013: 30 matcher, 12 nollor och 77% räddningar
  • 2012: 23 matcher, 3 nollor och 75% räddningar
  • 2011: 29 matcher, 9 nollor och 74% räddningar
  • 2010: 30 matcher, 14 nollor och 75% räddningar
  • 2009: 30 matcher, 11 nollor och 78% räddningar
  • 2008: 18 matcher, 5 nollor och 75% räddningar
Om Alvbåge kan ligga kvar på denna högre nivå som han har visat i år så kommer Blåvitt att ha en kanonmålvakt under de kommande åren som dessutom har ett stort hjärta för föreningen han spelar i. Jag hoppas han och IFK Göteborg kritar på ett nytt treårskontrakt så snart som möjligt så att vi kan lägga den frågan åt sidan inför höstens allsvenska slutspurt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar