Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

måndag 2 november 2015

Prioriteringar och utmaningar inför 2016

När Blåvitt presenterade John Alvbåges förlängda kontrakt idag så var det startskottet på att börja bygga upp 2016 års trupp. Och det kommer naturligtvis att bli en stor utmaning för Mats Gren att få ihop en slagkraftig trupp som kan vara med och utmana om guldet nästa år och även kunna kvalificera sig för Europaspel till sommaren.

På pappret kan uppgiften se ganska lätt ut för många av våra nyckelspelare har långa kontrakt och det enda som man egentligen behöver värva utifrån just nu är en ny försteanfallare. Men samtidigt vet vi att intresset för flera av våra spelare är stort och detta, i kombination med att Blåvitt måste sälja spelare för ca 20 mkr per år för att få ekonomin att gå runt, kommer att utlösa flera utmaningar för Gren att hantera.

Det måste även sägas att Gren hittills har gjort ett fantastiskt jobb utifrån de förutsättningar som han har haft, där han i praktiken har jobbat med ena handen bakbunden. Att Blåvitts ekonomi inte tillåter spelarköp förrän man har sålt spelare blev vi smärtsamt medvetna om i somras när Lasse Vibes transfer drog ut på tiden och den ena efter den andra intressanta ersättaren hann försvinna från Grens önskelista. Och när man dessutom har ärvt ett tungt bagage med alldeles för långa kontrakt på spelare som Nordin Gerzic, Daniel Sobralense, Adam Johansson, Martin Smedberg Dalence och Malick Mané (4 år för samtliga) så har man ett ganska begränsat utrymme som sportchef.

I sammanställningen nedan går jag raskt igenom samtliga lagdelar och försöker identifiera vad som är prioriterat att fixa just nu och vilka de största utmaningarna är den närmaste tiden.

Målvakter
Prioriterat just nu: Det löste man idag.
Utmaningar: Inte så många egentligen, att hitta en ny reservmålvakt bakom Alvbåge borde vara relativt lätt med Erik Dahlin och August Strömberg som möjliga kandidater. Om man inte bedömer att U19´s Pontus Dahlberg (1999) är redo att axla rollen som tredjemålvakt tar man nog även in en senior backup här.

Backar
Prioriterat just nu: Förläng kontrakten med Billy Nordström (2 år) och Hjalmar Jonsson (1 år), därefter är faktiskt backlinjen med nuvarande spelare klar för 2016.
Utmaningar: Att få tillbaka Thomas Rogne i spel till april nästa år är av stor betydelse och tills dess borde vi klara oss. Gren behöver även börja kika på potentiella ersättare till Mattias Bjärsmyr och Haitam Aleesami ifall någon av dessa skulle lockas iväg på ett utlandsäventyr redan i vinter.  En svårbesvarad fråga är om man ska försöka byta ut en relativt dyr Adam Johansson mot en något billigare backreserv, t ex Martin Johansson Zanjanchi? Till slut är jag lite nyfiken på hur man tänker utnyttja två relativt lika spelare som Benjamin Zalo och Patrick Dyrestam - är det en för mycket?

Innermittfältare
Prioriterat just nu: Här finns faktiskt inget att göra just nu, skönt va?
Utmaningar: Fundera ut hur man ska rotera på ett smart sätt mellan Gustav Svensson, Sebastian Eriksson och Mads Albaek för jag vill nog att vi håller oss kvar vid 4-4-2. Även här bör Gren vara förberedd på att Gurra eventuellt kan vara aktuell för ett utlandsäventyr men jag är inte helt säker på att han behöver leta efter ersättare när man redan har Sabah Lawson och Tom Pettersson i truppen.

Anfallare och yttrar
Prioriterat just nu: Värva en ny försteanfallare för Riku Riski lär inte bli kvar. Dessutom bör Gren försöka förlänga med Gustav Engvall och skriva ett kontrakt med Patrik Karlsson Lagemyr (minst 2 år).
Utmaningar: Även här handlar det om att börja förbereda sig på att Sören Rieks men kanske även Gustav Engvall kan lämna i vinter och identifiera lämpliga externa ersättare för dessa. Jag är dessutom fortfarande lite nyfiken på vilken position man tänker spela in Prosper Kasim i A-laget, ska han främst vara ytter eller anfallare? Slutligen hade det varit en dröm att bli av med Mané permanent under 2016 (han är utlånad t o m 15 juli) men sån tur har vi knappast.

10 kommentarer:

 1. MSD lär behöva ersättas också... :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror knappast han lämnar? Även om han i mina ögon har ett lite för långt kontrakt så är han ändå en nyttig och bra ersättare i truppen.

   Radera
 2. En vass forward samt ersättning för de som ev sticker i vinter. Tycker vi har flera intressanta juniorer på gång så breddspelare borde vi inte lägga pengar på. Förutsättningarna inför 2016 ser oerhört mycket bättre ut än inför 2015.

  SvaraRadera
 3. Billy har erbjudits ett treårskontrakt vad jag har hört och Jörgen uttalade ju sig häromdagen om honom som utmärkt backup för Haitam som tyvärr fått begränsad speltid. Sammantaget uppfattar iaf jag det som att man vill satsa på honom om/när Haitam lämnar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det stämmer med tre år för Billy blir jag riktigt glad.

   Radera
 4. Vi har samma moderklubb så det bör vara rimligt tillförlitliga uppgifter...

  SvaraRadera
 5. Funderar kring vilka möjliga förvärv som finns för anfallet. Om man tittar på svenska utlandsproffs så dyker följande namn upp på näthinnan. Mikael Ishak, Denni Avdic,eller Daniel Larsson. Marcus Berg är nog för dyr. Elmander kommer säkert hem till Sverige nu, men får nöja sig med att hamna i en mindre klubb än Blåvitt. Andra spår är att söka i Norge eller Danmark, har ju blivit en vana för Gren. Tror att vi får fundera över denna fråga länge. Troligt att svenska klubbar avvaktar det internationella fönstret, ev förvärv kanske inte är klara förrän i feb

  SvaraRadera
 6. Malickens klubb ligger sist i Saudiska ligan och han har inte gjort mål än.

  SvaraRadera
 7. Är det helt uteslutet att vi går efter Mahlangu igen tror du? Jag tänker om vi satsar på Tom som mittback istället och då behöver få in en innermittfältare till, vi skulle behöva hans kreativitet och offensiva styrka där.

  Sen är jag inte helt övertygad om att Riski lämnar, han har inte lyckats fullt ut men jag tycker ändå han sett intressant ut och skulle inte bli förvånad om han stannar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mahlangu skulle kanske kunna vara aktuellt om Gurra säljs men jag är lite tveksam om vi har råd och behov av det. Riski är jag ännu mer tveksam till.

   Radera